Eerste wormenhotel Amstelveen geopend

Eerste wormenhotel Amstelveen geopend
Wethouder Peter Bot deponeert de eerste wormen in het wormenhotel.

AMSTELVEEN - Wethouder Peter Bot heeft maandag het eerste wormenhotel in Amstelveen geopend aan de Suze Groeneweglaan. Het gaat om een pilot waarbij deelnemende bewoners van twee nabijgelegen appartementencomplexen hun groente- en fruitafval (gf) naar dit hotel brengen, waar wormen het tot compost omwerken.

AMSTELVEEN – Wethouder Peter Bot heeft maandag het eerste wormenhotel in Amstelveen geopend aan de Suze Groeneweglaan. Het gaat om een pilot waarbij deelnemende bewoners van twee nabijgelegen appartementencomplexen hun groente- en fruitafval (gf) naar dit hotel brengen, waar wormen het tot compost omwerken.

Het doel is om het inzamelen van groente- en fruitafval bij hoogbouw weer nieuw leven in te blazen.’In veel gemeenten is vooral het scheiden van gf-afval bij hoogbouw een uitdaging. Ook in Amstelveen,’ aldus wethouder Bot (Duurzaamheid en Afvalbeheer. ’De gemeenteraad heeft geld ter beschikking gesteld om de afvalscheiding bij hoogbouw te verbeteren. We willen met deze pilot bewoners stimuleren hun gf-afval beter te scheiden. Op andere hoogbouwlocaties gaan we pilots met het inzamelen van gf-afval in bovengrondse containers doen. Dit afval vergisten we om er biogas en compost van te maken.’

Als het wormenhotel een succes blijkt, wordt het aantal uitgebried naar drie. ’We zijn daarbij afhankelijk van omwonenden die willen meedoen. Het is ook een relatief dure methode. Na de zomer gaan we de pilots evalueren,’ aldus Bot.

De wormen in het ’hotel’ versnellen het composteringsproces en maken het groente- en tuinafval tot rijke compost. Deze compost kunnen de deelnemers aan de pilot zelf gebruiken, bijvoorbeeld voor hun bloembakken op de balkons.

Het wormenhotel aan de Suze Groeneweglaan heeft een kijkvenster zodat voorbijgangers het proces kunnen zien. De schooltuinleider van de nabijgelegen schooltuin Bankrasflora leert kinderen door middel van het wormenhotel over kringlopen en circulaire economie. De overgebleven compost mogen de kinderen gebruiken op de schooltuin.