Jubilerende Dorpentocht gaat op herhaling

Jubilerende Dorpentocht gaat op herhaling
De Dorpentocht voert langs mooie plekjes in de regio. - Foto: Frans Goossens

AMSTELVEEN - De Dorpentocht wordt dit jaar voor de veertigste keer gehouden. Als eerbetoon aan oprichter B. Breij van de Elfdorpentocht (zoals de jaarlijkse fietstocht vroeger heette), is de route van de jubileumeditie vrijwel gelijk aan de allereerste van 1978.

AMSTELVEEN – De Dorpentocht wordt dit jaar voor de veertigste keer gehouden. Als eerbetoon aan oprichter B. Breij van de Elfdorpentocht (zoals de jaarlijkse fietstocht vroeger heette), is de route van de jubileumeditie vrijwel gelijk aan de allereerste van 1978.

De Dorpentocht wordt dit jaar op zondag 4 juni (Eerste Pinksterdag) gehouden. Vorige week meldden we per abuis 4 juli als datum. De bekendste fietstocht uit de regio trekt gemiddeld 2000 deelnemers per jaar.

Dream4Kids

Deelnemers aan de Dorpentocht fietsen ook dit jaar weer voor een goed doel. De opbrengst gaat naar de Stichting Dream4Kids. Deze stichting organiseert sinds 2003 droomdagen voor kinderen tussen 6 en 12 jaar die te kampen hebben met een jeugdtrauma (rouwverwerking, vechtscheiding, mishandeling, misbruik of verwaarlozing). De strichting laat ter ondersteuning van de behandeling de alergrootste dromen van deze kinderen in vervulling gaan. Dit draagt volgens Dream4Kids bij aan het vertrouwen van de kinderen in zichzelf en de wereld. De organisatie houdt ook na de droomdag de kinderen in het oog.

De Dorpentocht 2017 kent net als voorgaande jaren weer twee afstanden; de traditionele afstand is de 55 kilometer; de korte route is circa 35 kilometer. De hoofd-startpost is net als vorig jaar in het gebouw van het Keizer Karel College aan Elegast 5 in Amstelveen. De andere startposten zijn dit jaar in Ouderkerk aan de Amstel (Café De Vrije Handel aan Dorpsstraat 7), Mijdrecht, Uithoorn, De Kwakel, Aalsmeer en Nieuw Oosteinde (Hoek Karperstraat/Vlinderweg).

Stempel

Behalve de zeven startplaatsen zijn er onderweg ook twee controleposten. Bij elke post ontvangen deelnemers een stempel met een letter op de deelnemerskaart. De letters vormen samen het codewoord van de dag en dit woord heeft zoals altijd te maken met het Goede Doel, nu dus de Stichting Dream4Kids. Er kan gestart worden van 9.30 tot 14.00 uur. Alle posten sluiten om 18.00 uur.

Deelname kost nog steeds 4,50 euro op de dag van de tocht. In de voorverkoop kunnen deelnemerskaarten voor 3,50 euro aangeschaft worden. Voorverkoop vindt tot en met 2 juni onder meer plaats bij Bruna Amstelveen aan Groenhof 118. Ook is het mogelijk om een deelnemerskaart via www.dorpentocht.

net te bestellen voor 4 euro (inclusief verzendkosten). Voor meer informatie: www.dorpentocht.net

Afscheid voorzitter

Dit jubileumjaar is het moment dat de huidige voorzitter van de Stichting Dorpentocht, Marco de Knegt, afscheid neemt van het stichtingsbestuur. Hij heeft maar liefst 30 jaar (32 tochten) de Dorpentocht mede georganiseerd en hij gaat zich toeleggen op andere zaken. De stichting roept deelnemers die hem zondag treffen op niet te schromen om hem persoonlijk de hand te schudden. ’Hij heeft dat zeker verdiend. Het bestuur van De Dorpentocht is hem veel dank verschuldigd.’