Brand scooterzaak Van Nieuwkerk zeer vermoedelijk aangestoken

Brand scooterzaak Van Nieuwkerk zeer vermoedelijk aangestoken

Bij onderzoek zijn grote benzinesporen aangetroffen, die kunnen wijzen op brandstichting. (Foto: Aram Mukanay/ Spanknews.nl)

De brand die vorige week fiets- en scootershop Van Nieuwkerk in de as legde is zeer vermoedelijk aangestoken door vandalen.

De brand die vorige week fiets- en scootershop Van Nieuwkerk in de as legde is zeer vermoedelijk aangestoken door vandalen.

Bij onderzoek zijn grote benzinesporen aangetroffen nabij de entree, een plek waar normaal gesproken geen scooters staan en dergelijke hoeveelheden benzine zeer ongebruikelijk zijn.

Ook blijkt dat dankzij een aangeslagen sprinklerinstallatie, aanwezig in verband met de jaarlijkse vuurwerkverkoop inde winkel, het vuur niet snel kon uitbreiden naar de bovengelegen woningen, waarmee een waar rampscenario werd voorkomen.

Eigenaar Harry van Nieuwkerk hekelt de indianenverhalen die rond de brand zijn ontstaan en begrijpt niet dat iemand blijkbaar moedwillig levens op het spel heeft gezet door brand te stichten onder een flat: ‘Mijn eerste zorg ging uit naar de bewoners van de bovengelegen woningen. Toen ik begreep dat zij in orde waren, was ik enorm opgelucht. De rest is natuurlijk ook erg, maar het is uiteindelijk maar materiaal.’

Van Nieuwkerk, herstellende van een ernstige ziekte, richt zich samen met zijn vrouw Karin alweer op de toekomst. Het echtpaar kreeg hartverwarmende steunbetuigingen uit de Amstelveense samenleving na de vernietigende brand. ‘Ons huis is een enorme bloemenzee, dat doet ons echt enorm veel.’

Van Nieuwkerk zet de reguliere fietshandel zoveel mogelijk voort in het kleinere filiaal op winkelcentrum Middenhoven. ‘Voor de scooterverkoop kunnen we met medewerking van de gemeente voorlopig uitwijken naar de Bouwerij (industrieterrein Legmeer). We hopen voor 1 december weer open te gaan aan de Calvijnlaan, maar we weten nu nog niet of dat haalbaar is.’